Halk Gazetesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dekoratif Sıvayı Kim Yapar?

Dekoratif Sıvayı Kim Yapar?

admin admin -
14 0

Dekoratif Sıvayı Kim Yapar?

Dekoratif sıva ortalama bir günde yüzey şayet müsait ise 25 metrekare veya 35 metrekare arası dekoratif sıva yüzeye yapılabilmektedir. Elbette ki bu sıvaya sadece tek iyi bir usta milimetrik oranıyla uygulamaktadır.  Dış cephenin veya iç cephenin daha şık görünebilmesi açısından yapılan dekoratif sıva ile altta bulunan sıvayı hatalarının kapatılmasına sağlayan uygulamalardandır. Mantolama sıvasına yapı itibariyle bu sıva türü çok benzemektedir. Çimento bazlı olduğundan dolayı şekillenmesi uygundur. 5 derecenin altında ya da 35 derecenin üzerinde uygulanmaması gereken sıva seçeneklerindendir.

Değişik renk ve desenlerle dekoratif sıva uygulamaları yapılıp yaşam alanlarını kişiselleştirebilmek mümkündür. Yapılacak sıva üzerinde oluşturulacak desenleri sıva ustası mala yardımı ile özel kalıplar kullanarak etkili bir şekilde yapmaktadır. İşinde uzman dış cephe ve iç cephe sıva ustalarını yaptığı bu uygulamalarla kaliteli hizmet ve sonuçlar alabilirsiniz.

Dekoratif Sıva Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

İlk aşamada sıvı uygulaması yapılabilmesi için yüzey hazırlığı yapılması gerekmektedir. Tahriş olmuş hasar görmüş bir duvara sıva yapmak istiyorsanız öncelikle sıva uygulanacak olan yüzeyin kuru dayanıklı temiz olması önemlidir. Onarım harcı kullanmanız öncelikli olarak kusurları gidermeniz önemlidir. Kaplama yapılacak olan yüzeye sıva ustası önce astar uygulaması yaparak düz ve pürüzsüz bir yüzey elde etmektedir. Sonrasında ise sıvı harcı hazırlanıp temiz derin bir kap içerisinde sıvı harcını yavaş devirli karıştırıcı yardımıyla karıştırılır. Pürüzsüz ve homojen kıvamı gelene kadar karışım yapmaya devam edilir.

Dekoratif sıva için 5 dakikalık bir karışımdan sonra bir kez daha karıştırma işlemi yapılır. Sıvı harçları su ile karıştırılmaya gerek duyulmadan kullanılabilmesi mümkündür. Özellikle kullanım kolaylığı elde edilebilen dekoratif sıva malası sıva uygulamasını pratik ve etkili bir şekilde ustalar tarafından yapılabilmesini kolaylaştıracaktır. Fakat öncelikle yüzeyi sıva işlemini ne hazırlamak önemlidir. Dekoratif sıvayı da kullanırken, özellikle desen vermek için düz plastik mala dairesel hareketler kullanılırken desen oluşturma aşamasında malanın yüzeyini temiz tutarak daha etkili sonuçlar elde edilir. Özellikle desen kalıplarından destek alınarak duvarlarda birçok doku oluşturulabilir, göz alıcı ortamlar çıkabilir.

Dekoratif Sıva Yüzeylerde Nasıl Korunmalıdır?

Bu uygulama yani dekoratif sıva iklim koşullarında yapılarak sıvanın uzun süre kalıcı olmasını sağlamaktadır. Güneş ışığı altında,  siste, sert rüzgârlı dönemlerde, doğrudan nem, yoğun yağış ortamında sıvı uygulaması yapılması uygun değildir. Dekoratif sıva yüzeye uygulandıktan sonra güneş veya yağmur gibi hava koşullarından korunmalı sıvanın üst katına dış cephe boyası kullanarak dayanıklı hale getirilmelidir. Fakat boyama işlemi sıva işlemi iyice kurumasını beklemeden haftalık bekleme süresinden sonra tekrar boyama işleminden daha fazla verim alınabilmektedir.

Farklı seçeneklerle kalınlıklarla üretilmiş sıvı çeşitlerine ulaşılabilir. 0.5 milimetrelik veya 3,5 milimetrelik sıva seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Milimetre boyutu fazlalaştıkça sıva içerisinde taşların boyutu da artmaktadır. Bunlara bağlı olarak dekoratif sıva fiyatları da değişiklik göstermektedir. Dekoratif sıva her türlü iç ve dış duvarlarda son kat olarak kullanılması tercih edilen su emiciliği azaltılmış beyaz renkli kolay uygulanan tektürlü ince düzeltme ve de bitirme sıva uygulamasıdır. Dekoratif sıva boya sarfiyatı desenini göre değişmektedir. Uygulama yapmadan önce renkleri kontrol edip ihtiyaca göre malzemeler tercih edilmelidir.

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir