Halk Gazetesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Çikolata Kisti (Endometriozis) Nedir? 4 Evresi Belirtileri ve Tedavisi

Çikolata Kisti (Endometriozis) Nedir? 4 Evresi Belirtileri ve Tedavisi

admin admin -
14 0

Çikolata Kisti (Endometriozis) Nedir? 4 Evresi Belirtileri ve Tedavisi

 

ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

            Diğer adı endometriozis olan çikolata kisti bayanlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Birçok insan çikolata kisti(Endometriozis) nedir bilmediği için hastalığı da fark edemezler. Endometrium bayanlarda rahmin iç kısmını oluşturur ve adet kanamalarının oluşmasını sağlar. Endometrium adet döneminden hemen sonraki dönemde ortalama 5 mm kalınlıktan oluşur. Adet döneminin olduğu zamanda ise bu 5 mm’lik kalınlık 10 mm veya 15 mm’ye kadar çıkmaktadır.

            Yumurtalıklardan atılmış olan yumurta sperm ile döllendiği zaman hamilelik oluşur. Spermle döllenme olmadığı zaman rahimdeki kalınlaşma adet kanaması olarak kendini dışarıya atmaktadır. Endometrium dokusu rahim içinde başka bir bölgeye konumlanabilmektedir. Bu da adet ile dışarı atılmadığı zaman çikolata kisti ortaya çıkmaktadır. Adet kanaması olduğunda gerçekleşen kanama yumurtalıklarda toplandığı zaman çikolata kisti oluşmaktadır.

 Oluşan kist içindeki doku kahverengi olduğu için ve görünümü çikolatayı andırdığı için bu kiste çikolata kisti denmektedir.

 

            Yumurtalıkların sağ veya sol kısmında bulunabilirler. Bazen de her iki yumurtalıkta da meydana gelmektedir. Kötü huylu kistler gibi kansere yola açan ve tedavisi mümkün olmayan kistler değillerdir. En küçük boyutları 4 mm iken en büyük boyutları 15 mm’ye kadar olan çikolata kistleri vardır.

 

            Çikolata kisti nedir bilmeyen kişiler hastalığı ve belirtilerini fark edemezler ve dikkate almazlar. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen bu kistin görülme olasılığı % 10’dur. Çikolata kisti kısırlığın başlıca sebeplerinden biridir. Her 10 tane kadının % 40 ‘a kadarı çikolata kisti sebebiyle hamile kalamamaktadır. Bu nedenle hastaların çikolata kisti belirtileri, çikolata kisti tedavisi ile yakından ilgilenilmesi gerekmektedir.

 Çikolata kistlerinin sıklıkla görüldükleri yerler şunlardır;

 

 -Yumurtalıklar

 -Daouglas boşluğu

 -Rahim arkası boşluk

 -Bağırsakların yüzeyi

 -Vajen ile bağırsağın son bölümünde

 -Tüplerin üzeri

 -Cilt ve göz dokusu

 

 ÇİKOLATA KİSTİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

 1 ) kasık ağrıları

 2 ) kısırlık

 3 ) kitle

 4 ) bel ağrısı

 5 ) adet ağrıları

 6 ) kabızlık

 7 ) ayaklara vuran ağrılar

 8 ) çok fazla idrara çıkma

 9 ) kanlı dışkı

 10 ) düzensiz adet döngüsü

 11 ) dış gebelik oluşumu

 12 ) aşırı kanama

 

            Kasık ağrısı, uzun süre devam eden ve ağrı kesicilerle geçmeyen bir durumdur. Kadınlar bu durumdayken çok zorlanmaktadırlar. Ağrı çok şiddetli olabilmektedir. Çikolata kisti kısırlığın sebebi değildir. Kısır olan ve hamile kalamayan kadınların çoğunda çikolata kisti bulunmaktadır. Bazen çikolata kistinin herhangi bir belirtisi de olmayabilir ve hastalık hiç kendini belli etmeden ilerler.

 

 ÇİKOLATA KİSTİNİN (Endometriozis) EVRELERİ

 

 Çikolata kistinin 4 ayrı evresi vardır. Aşağıda bu evreler anlatılmıştır.

 

 1 ) BİRİNCİ EVRE

 Minimal endometriosis denilen ilk evre hastalığın başlangıç evresidir. İkinci evrede bazen bu kısma girmektedir.

 

 2 ) İKİNCİ EVRE

 Hafif endometriosis denilen yine hastalığın hafif başlangıç evresidir.

 

 3 ) ÜÇÜNCÜ EVRE

 Orta endometriosis yani hastalığın biraz ilerlemiş haline denir. Karın içi bölgede yapışıklık meydana geldiğinde bu evreye geçilir. Çikolata kistinin büyüklüğü 3 mm’nin üzerinde bir değere çıktığında hastalıkta üçüncü evreye geçilmiş demektir.

 

 4 ) DÖRDÜNCÜ EVRE

 Hastalığın son ve en ilerlemiş evresidir. Şiddetli endometriosis diye de bilinir. Bu evreler ultrason takibi ile belirlenmektedir.

 

 ÇİKOLATA KİSTİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

 

 1 ) Çevreden meydana gelen etkiler

 2 ) Kişinin yaşadığı bağışıklık sorunları

 3 ) Adet döneminde kanamanın karı boşluğuna akması

 4 ) Aileden gelen genetik etkiler

 5 ) Metaplazi

 6 ) Kişinin dokusundaki farklılaşma

 7 ) Lenf sistemindeki sorunlar

 Bu sorunları yaşayan kişiler çikolata kisti belirtileri, çikolata kisti tedavisi için neler yapılır mutlaka dikkat etmelidirler.

 

 ÇİKOLATA KİSTLERİ NEDEN AĞRIYA SEBEP OLMAKTADIR?

 

 1 ) Kanamaların etkisi ile meydana gelen iltihabik enfeksiyonlardan dolayı

 2 ) Çikolata kistlerindeki meydana gelen atıkların adezyon kuvvet oluşumuna sebep olması

 3 ) Adet kanaması sırasında ilaç alınmış olmasına rağmen ağrıların kesilmemesi

 

 ÇİKOLATA KİSTLERİ (Endometriozis) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

            Öncelikle yukarıda anlatılan belirtileri yaşayan kişiler bu durumu önemseyerek mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır. Yapılacak ultrason muayenesi sonucunda kistten şüphe edildiğinde bazı kan testleri ile meydana gelen kistin ne kisti olduğuna bakılır. Bu kan testi ile kistin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı da belirlenmektedir.

 

            Yapılan testler ve muayeneler sonucunda hastalığın evresine göre tedavi planı yapılır. Hastalık ilk iki evresinde ise öncelikle ilaç tedavilerine başlanarak kistin küçülerek yok olmasına çalışılır. Genellikle ilk evrelerde ilaç tedavisi olumlu sonuç vermektedir. Eğer ileri evrede bir kist varsa ve ilaçla tedavi edilemeyecek durumda ise ameliyat edilmesine ve ameliyatla kistin bulunduğu bölgeden alınmasına karar verilir. Çok zor bir ameliyat olmasa da çoğu hasta bu ameliyattan çekinmektedir. Bu ameliyat ile oluşan çikolata kisti alınır ve o bölge iyice temizlenir.

 

            Ameliyattan sonra ağrı kesicilerle ağrıyı hissetmemeniz sağlanır. Ameliyat esnasında da genel anestezi uygulanarak karın kısmından ufak bir delik açılarak kist bulunduğu yerden kolayca çıkarılır. Ameliyat sonrasındaki aşamada çok dikkat edilmesi önemlidir çünkü bu hastalık tekrar edebilmektedir.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir