Dernek Kuruluş Süreci Nasıl İşler?
Dernekler günümüzde sayıları iyice artan sivil toplum kuruluşlarıdır. Günden güne sayısı hız kesmeden artan bu derneklerin kuruluşu için belli aşamalar gerekmektedir. Buna bağlı olarak da dernek kuruluş süreci işlemektedir. Bu aşamaların ne olduğu da oldukça fazla sayıda kişi tarafından merak edilmektedir. Bu aşamalar olmadan dernek kurmak mümkün olmayacaktır.
Dernek Kuruluş Aşamaları
Dernek kuruluş süreci aşamaları oldukça önem arz etmektedir. Bu aşamalardan herhangi birinin eksik veya yanlış bir şekilde yapılması ne yazık ki dernek kurmak düşüncesi olan sizlerin bu amacınıza ulaşamamanıza neden olacaktır. Bu sebeple dernek kurmayı düşünenlerin bu aşamaları eksiksiz bir şekilde öğrenmesi elzem bir durumdur.
Öncelikle ilk aşama olarak kendiniz dışında altı kişi ile bir araya gelmelisiniz. Kısacası toplam olarak en az 7 kişinin bir araya gelmesi ile dernek açılabilir. Bu sebeple ilk olarak en az yedi kişi olarak bir araya gelmelisiniz. Bundan sonra ise gerekli diğer aşamalara geçebilirsiniz.
İkinci aşama olarak ise bu dernek üyelerinin bir araya gelerek maddi açıdan tüm eksikleri kapatması gerekmektedir. Maddiyat oldukça önemli bir konu olduğu için herhangi bir yanlış veya eksik durum olmaması büyük bir önem taşımaktadır. Derneğin olduğu konum, burada yapılacak faaliyetler ve eşyalar için yapılacak harcamalar parasal bir yükümlülüğe neden olacaktır. Buna bağlı olarak da belli bir seviyede maddi imkana sahip olmanın kesinlikle gerekli olduğunu söyleyebiliriz.
Dernek üyelerinin bir araya gelmesi ve maddi imkanlar çözüldükten sonra dernek kurmak için gerekli bir diğer aşamaya geçilebilir. Bu şüphesiz ki gerekli belgelerin hazırlanması olacaktır. Dernek kurma aşamasında istenen belli başlı belgeler vardır. Bu belgelerin bazıları her yerde geçerli belgelerden, bulunduğunuz konuma bağlı olarak değişiklik gösterecek belgeler de olabilmektedir. Bu belgeler hakkında detaylı bir şekilde araştırma yapmanız en doğrusu olacaktır. Tüm belgeleri hazırladıktan sonra ise derneğin kurucu üyelerinin tek tek belgeleri imzalaması gerekecektir. Bu işlem de eksiksiz yapıldıktan sonra ise dernek kurmak için gerekli son aşamaya geçilebilir.
Son aşama ise kuşkusuz ki derneğin faaliyetleri için uygun ortamı oluşturmaya başlamaktır. Bu uygun ortamı oluştururken gerekli eşyalar koyulması gereken yerlere koyulur, bunun yanı sıra dernek faaliyetleri tek tek açıklanmaya başlanır. Bununla beraber derneğe davetler de bir yandan başlar. Kısacası dernek faaliyetleri için gerekli tüm hamleler yapılır ve dernek hayatına başlamış olunur.
Dernek Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Dernek kurmak için gerekli aşamalardan biri belgelerin eksiksiz ve hatasız şekilde hazırlanması idi. Bu belgelerin hangi belgeler olduğu da bu sebeple merak edilen bir konudur. Belgelerin eksiksiz ve hatasız şekilde hazırlanması da oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu belgeler ise şunlardır:
1- Tüm kurucu üyelerin nerede ikamet ettiğini detaylarıyla birlikte gösteren bir ikametgah belgesi
2- Anlaşılan yer için gösterilmesi gereken bir kira kontratı ( dernek yeri için bir kiralama işlemi yapılmışsa)
3- Hiçbir ceza almadığını gösteren bir sabıka kaydının yanı sıra nüfus cüzdan sureti
4- Derneğin kurulduğunu gösteren bir kuruluş bildirimi. Bu belgeden en az 4 adet gereklidir.
5- Kurucuların şahsi olarak bildirdiği ve imzaladığı Kuruluş Şahsi Beyannameleri
6- En az 5 adet olmak koşulu ile dernek tüzüğü ( 5 adetten az olmaması gerekli bir koşuldur. )
7- 250 bin türk liralık bir değere eşit olan damga pulları ( toplam 5 adet gerekmektedir. )
8- 2 adet yarım kapak ve tam kapak dosya ( toplam 4 adet )
9- Klasör ( 2 adet olmasına dikkat edilmelidir. )
10- Dernek üye listesi, gazete ilanı, valilikten gelen dilekçe ve yönetim kurulu kararını gösteren çeşitli belgeler