ABD Yaptırımları Petrol Fiyatlarını Yükseltti Hürmüz Boğazı Gerilimi Sürüyor

ABD’nin İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini düzenleyen Fars Körfezi Su Yolu İdaresi’ne (PGSA) yönelik yaptırımları sonrası petrol fiyatları 94,72 dolara tırmandı. Küresel arz endişeleri artarken gözler Hürmüz Boğazı’na çevrildi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Yaptırımları Petrol Fiyatlarını Yükseltti Hürmüz Boğazı Gerilimi Sürüyor

Brent petrolün varil fiyatı, ABD’nin İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini düzenleyen Fars Körfezi Su Yolu İdaresi’ne (PGSA) yönelik yaptırımları sonrası küresel arz endişelerinin artmasıyla 94,72 dolara yükseldi. Dün 95,97 dolara kadar çıkan petrol, günü 92,25 dolardan tamamlamıştı. ABD yaptırımları, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir ivmelenmeye neden oldu.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise aynı dakikalarda 90,99 dolardan işlem gördü. Fiyatlardaki artışın temel nedeni, ABD Hazine Bakanlığı’nın PGSA’yı İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantıları nedeniyle yaptırım listesine alması.

ABD İran’a Yönelik Yaptırımları Artırdı

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, PGSA ile geçiş anlaşması yapan veya kuruluşa geçiş ücreti ödeyen gemi sahiplerine yönelik tedbirlerin uygulanacağı belirtildi. Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ve Umman’ın Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini ortak yöneteceğine dair taslak anlaşma haberlerini reddetmesinin ardından geldi.

Söz konusu taslak anlaşma, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi geçişlerini savaş öncesi seviyelere bir ay içinde çıkarmayı hedefliyordu. Ancak Trump, Boğaz’ın uluslararası sular olduğunu ve tüm ülkelere açık kalması gerektiğini vurgulayarak bu iddiaları büyük ölçüde reddetti.

İran’ın şubat sonunda ABD ve İsrail ile yaşadığı gerilim sonrası Hürmüz Boğazı geçişlerini fiilen engellemesi, küresel petrol arzının yaklaşık beşte birini etkileyerek petrol fiyatlarında sert yükselişlere yol açmıştı. Bu hafta ABD ve İran arasında yeniden başlayan hava saldırıları ve nisan başındaki ateşkesin zayıflaması, Boğaz’ın kısa vadede yeniden açılmasına yönelik beklentileri azalttı.

Uzmanlar, Hürmüz Boğazı konusunda bir anlaşma ihtimalini yüzde 70 olarak değerlendirse de, Boğaz’ın geleceğine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca, Boğaz’dan geçiş sigortalarının maliyetinin arttığı ve İran’ın geçiş ücreti uygulayıp uygulamayacağının henüz netleşmediği ifade ediliyor.

Teknik olarak Brent petrolde 95,53 doların direnç, 94,43 doların ise destek bölgesi olarak izlenmesi bekleniyor.

Benzer Haberler
Enerji Bakanlığı 2019-2025 Arası Çevre Yatırımlarıyla 7 Milyar Lirayı Aşan Tasarruf Sağladı
Enerji Bakanlığı 2019-2025 Arası Çevre Yatırımlarıyla 7 Milyar Lirayı Aşan Tasarruf Sağladı
ALFA ARSA’dan Gayrimenkulde Yeni Dönem: Premium Yaşam ve Yatırım Fırsatları Bir Arada
ALFA ARSA’dan Gayrimenkulde Yeni Dönem: Premium Yaşam ve Yatırım Fırsatları Bir Arada
Kurban Bayramı Tatili Akaryakıt Satışları 827 Milyonu Aştı
Kurban Bayramı Tatili Akaryakıt Satışları 827 Milyonu Aştı
Sigorta Sektörü Aktifleri İlk Çeyrekte 4,2 Trilyon Liraya Ulaştı
Sigorta Sektörü Aktifleri İlk Çeyrekte 4,2 Trilyon Liraya Ulaştı
Otomotiv Sektörü Mayıs Ayında İhracatta Zirvede Yer Aldı
Otomotiv Sektörü Mayıs Ayında İhracatta Zirvede Yer Aldı
Ticaret Bakanı Bolat Fransa ile 30 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Hedefini Açıkladı
Ticaret Bakanı Bolat Fransa ile 30 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Hedefini Açıkladı
Doğru, Dürüst, Objektif Halk Adına Halk Habercilik
Copyright © 2025 Tüm hakları HALK HABER 'de saklıdır.