Fransa’da hayat pahalılığı protestoları İçişleri Bakanı Laurent Nunez’in istifasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Macron istifayı reddetti.
Fransa’da hayat pahalılığına karşı başlayan gösteriler siyasi krizi tetikledi. İçişleri Bakanı Laurent Nunez, Sarı Yelekliler protestolarındaki şiddet olayları ve güvenlik önlemlerine yönelik eleştiriler üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sundu. Macron ise Nunez’in istifasını reddederek görevine devam etmesini istedi.
İçişleri Bakanı Laurent Nunez, France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, 17 Ekim’deki gösterilerde yaşanan hasarın ardından kamu yararını gözeterek istifa kararı aldığını belirtti. Nunez, beklenen 200 bin katılımın 550 bini aştığını ve yüzlerce iş yerinin yağmalandığını hatırlatarak, olayların kontrolündeki sorunları kabul ettiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Macron, istifasını kabul etmediği Nunez’den şiddet olaylarına karşı yeni yöntemler geliştirmesini talep etti. Macron ayrıca gösterilere ilişkin öngörü ve istihbarat eksikliklerinin de aydınlatılmasını istedi. İçişleri Bakanı Nunez’in, olaylarda ağır hasar gören Marsilya’yı ziyaret etmesi bekleniyor.
Fransa genelinde düzenlenen protestolarda gözaltına alınan kişi sayısı yaklaşık 2 bin 400’e ulaştı. Güvenlik güçleri ve itfaiye personelinden yaklaşık bin kişi yaralandı. Hayat pahalılığı ve akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı başlayan gösterilere öğrenciler de destek verdi.
Hafta sonu yaşanan olaylarda Limoges’daki tarihi belediye binası ateşe verildi. Lyon’daki turizm danışma merkezi ve Marsilya’daki belediye binası da saldırıların hedefi oldu. Paris’te mağaza vitrinleri kırılırken, araçlar ve barikatlar yakıldı. İşletme sahipleri, yeni saldırılara karşı dükkanlarını tahta levhalarla kapattı.
Gösteriler sırasında Paris’te fenalaşan bir kişi hayatını kaybederken, Saint-Etienne’de bir göstericinin eli koptu.