USD49,97EUR56,04ALTIN6.279,37Istanbul19° Bulutlu2:25AKŞAM'AKALAN SÜRE
Dünya

Fransa’da Öğrenci Eylemleri Büyüyor Gözaltı Sayısı 6500’ü Aştı

Fransa’da liseli ve üniversite öğrencileri tarafından başlatılan eğitim koşulları protestoları yayılıyor. Paris ve diğer kentlerde devam eden eylemlerde gözaltına alınanların sayısı 6 bin 500’ü geçti.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Fransa’da Öğrenci Eylemleri Büyüyor Gözaltı Sayısı 6500’ü Aştı

Fransa genelinde öğrenciler, lise ve üniversite kampüslerinde eğitim koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Paris, Strazburg, Saint-Nazaire, Montreuil ve Aix-en-Provence gibi kentlerde devam eden protestolara üniversite öğrencileri de destek veriyor. Sciences Po Paris ve Inalco gibi önemli yükseköğretim kurumlarının öğrencileri de eylemlere katılarak taleplerini dile getiriyor.

Barikatlar Kuruldu Polis Müdahale Etti

Paris’te Sciences Po Paris öğrencileri, okul binalarının bulunduğu sokakta çöp kovaları ve demir çubuklarla barikatlar oluşturarak kampüse girişi engelledi. Polis, destek için gelen diğer eylemcilerin barikat kuran öğrencilere ulaşmasını engellemeye çalıştı. Bu sırada destekçiler, okul önündeki öğrencilere polis kontrol noktalarının üzerinden sandviç ve meyve fırlattı. Öğrenciler, Fransa’nın ulusal marşı La Marseillaise’i okuyarak ve “Baskıya uğrayan liselilerle dayanışma” sloganları atarak tepkilerini gösterdi. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekilleri Gabrielle Cathala, Antoine Leaument ve Thomas Portes de eylemlerin yapıldığı alana giderek öğrencilere destek verdi. Saint-Nazaire’de ise yaklaşık 150 öğrenci Aristide-Briand Lisesi önünde toplandı ve çeşitli cisimleri ateşe verdi. Pierre de Coubertin bulvarına yürüyen öğrencilere polis biber gazıyla müdahale etti.

Marsilya’daki Marie-Curie Lisesi’nde de öğrencilere yönelik polis müdahalesi biber gazı ve coplarla gerçekleştirildi. Müdahale sonucunda biri başından olmak üzere iki lise öğrencisi yaralandı. Fransa Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde eylemlerin yapıldığı okul sayısında azalma olduğunu belirtti. Dün 891 okulda eğitime ara verilirken, bu sayının bugünkü verilere göre 459’a düştüğü açıklandı. Eğitim sendikaları ise yarından itibaren eylemlerin yoğunlaştırılması ve öğretmenlerin liselilere destek için greve gitmesi çağrısında bulundu.

Ülke genelinde 17 Eylül’de başlayan ve farklı kentlere yayılan eylemlerin başından bu yana gözaltına alınanların sayısı 6 bin 500’ü aştı. Protestolar sırasında aralarında lise öğrencileri, eğitim personeli ve kolluk kuvvetlerinin de bulunduğu binden fazla kişi yaralandı.

Benzer Haberler

Tümü
Toledo Tren Kazası Yapay Zeka Canlandırmasıyla Ortaya Çıktı: 74 Kişi Hayatını Kaybetti
Toledo Tren Kazası Yapay Zeka Canlandırmasıyla Ortaya Çıktı: 74 Kişi Hayatını Kaybetti
Gazprom 2500 Doları İşaret Etti Avrupa Gaz Fiyatları Yükseliyor
Gazprom 2500 Doları İşaret Etti Avrupa Gaz Fiyatları Yükseliyor
Azerbaycan’dan BAE’ye BM Genel Sekreterliği desteği Türkiye’nin adaylık hazırlığına denk geldi
Azerbaycan’dan BAE’ye BM Genel Sekreterliği desteği Türkiye’nin adaylık hazırlığına denk geldi
Trump Netanyahu İçin Oy İstedi İsrail’e ‘Savaşçı Başbakan’ Vurgusu
Trump Netanyahu İçin Oy İstedi İsrail’e ‘Savaşçı Başbakan’ Vurgusu
Brezilya’da halk, devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başında
Brezilya’da halk, devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başında
ABD Riyad Büyükelçiliği Suudi Arabistan’daki Personelini Geri Çağırdı
ABD Riyad Büyükelçiliği Suudi Arabistan’daki Personelini Geri Çağırdı
Doğru, Dürüst, Objektif Halk Adına Halk Habercilik
Copyright © 2025 Tüm hakları HALK HABER 'de saklıdır.