ABD Başkan Yardımcısı Vance İran Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Duyurdu

ABD Başkan Yardımcısı Vance, İran ile yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlandığını ancak Tahran’ın nükleer silah konusunda henüz kritik eşiğe ulaşmadığını açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Başkan Yardımcısı Vance İran Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Duyurdu

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında İran ile yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini duyurdu. Vance, Başkan Donald Trump’ın İran’ın nükleer silaha sahip olmaması yönündeki kırmızı çizgisini vurgularken, Tahran’ın bu kritik eşiğe henüz ulaşmadığını ifade etti. Bu gelişmeler, Jared Kushner ve Steve Witkoff ile yapılan telefon görüşmeleri ile İslamabad’daki önceki müzakerelerin ardından geldi.

Vance, İranlı yetkililerle temasların sürdüğüne işaret etti. “Bu sabah hem Jared Kushner hem de Steve Witkoff ile hem de Arap dünyasındaki bazı dostlarımızla telefonda görüştüm. Bence ilerleme kaydediyoruz” ifadelerini kullandı. Başkan Trump’ın kırmızı çizgisini karşılayacak kadar yeterli ilerleme olup olmadığı sorusunun temel olduğunu belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı, kırmızı çizgilerinin oldukça net olduğunu aktardı. Başkan Trump’ın, İran’ın asla nükleer silaha sahip olamayacağı şekilde bir dizi koruma önlemi alındığından emin olması gerektiğini vurguladı. İslamabad’daki görüşmelerde bazı ilerlemeler kaydedildiğini de ekledi.

Nükleer Silah Konusunda Tahran’dan Beklenti

Vance, İslamabad’daki görüşmelerin ardından da ilerlemeler yaşandığını belirtti. Ancak Tahran’ın nükleer silah konusunda ABD’nin görmek istediği noktaya henüz ulaşmadığını yineledi. Bu durum, müzakerelerin kritik aşamada olduğunu gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce yaptığı açıklamada İran ile ateşkesin “en zayıf anında” ve “yaşam destek ünitesine bağlı” durumda olduğunu dile getirmişti. Bu yorumlar, iki ülke arasındaki gerilimin hassas seyrini gösterdi.

Pakistan’ın arabuluculuğuyla 8 Nisan’da yürürlüğe giren ateşkes, daha sonra Başkan Trump tarafından belirli bir süre sınırı olmaksızın uzatılmıştı. İran, Pazar günü savaşı sona erdirmeye yönelik ABD önerisine verdiği yanıtı Pakistan’a iletti.

Ancak Başkan Trump, İran’dan gelen bu öneriyi “kesinlikle kabul edilemez” ve “aptalca” olarak nitelendirerek reddetti. Bu ret, ilerleme iddialarına rağmen mevcut anlaşmazlıkları gözler önüne serdi.

Benzer Haberler
ABD Başkan Yardımcısı Vance İran Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Duyurdu
ABD Başkan Yardımcısı Vance İran Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Duyurdu
İspanya’da Balkonlara Çamaşır Asmak Yasaklandı
İspanya’da Balkonlara Çamaşır Asmak Yasaklandı
İran Devrim Muhafızları Gözetiminde Hürmüz Boğazı’nda Yoğun Gemi Geçişi
İran Devrim Muhafızları Gözetiminde Hürmüz Boğazı’nda Yoğun Gemi Geçişi
Doğru, Dürüst, Objektif Halk Adına Halk Habercilik
Copyright © 2025 Tüm hakları HALK HABER 'de saklıdır.