Vakıf Nasıl Kurulur?
Vakıflar günümüzde sayısı iyice artan kuruluşlardır. Vakıfların sayısı arttıkça da pek çok kişinin aklına vakıf kurmak gelmektedir. Vakıfın ne olduğu ve nasıl kurulacağı da herkesin cevabını aradığı sorulardan bazılarıdır.
Vakıf Nedir?
Vakıfın kısaca tanımı yapılacak olursa, gerçek tüzel kişi ya da kişilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir müessesedir. Vakıf oluşturulurken bir mülk ve belli bir amacın olması ilk şarttır. Kısacası vakıf kelimesinin anlamı bu şekildedir.
Vakıf Kurma Aşamaları
Vakıf kurmak dernek kurmaktan biraz daha farklıdır. Bir dernek kurmak için en az 7 kişinin bir araya gelmesi gerekirken vakıf kurulurken böyle bir şart kesinlikle yoktur. Tek şart gerekli asgari sermaye miktarının sağlanmasıdır. Gerekli asgari miktarı sağladığınız takdirde tek başınıza da vakıf kurabilirsiniz. Kısacası vakıf kurabilmek için ilk aşama vakıf açma asgari miktarını sağlamaktır. Bu husus sağlandığı takdirde diğer aşamalara geçiş yapılabilir. Elbette vakıf kurmak için tek kişi olmanıza da gerek yoktur. İsterseniz 3 kişi, isterseniz 10 kişi bir araya gelerek vakıf kurabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durumdur.
Vakıf kurulma aşamalarından ikincisi bir yer tahsis etmektir. Aslında bu aşamayı ilk olarak da yapabilirsiniz, fakat genelde vakıf kurma işlemleri başlatılıp ardından yer tahsis edilir. Bu tahsis edilen yerin vakıf faaliyetlerini sürdürmek için uygun bir yer olduğundan emin olmalısınız. Vakıf kurmak açısından gerçekten doğru bir yere sahipseniz sıradaki aşamaya geçebilirsiniz. Kısacası vakıf kurmanın ikinci aşaması bu kadar kolaydır.
Noterde resmi senet düzenlemek sırada gelen aşama olarak göze çarpacaktır. Bu işlem bir temsilci ya da gerçek tüzel kişi aracılığı ile yapılır. Vakıf kurma iradesinin tam olarak belirtildiği bir adım olan bu işlem sırasında gerekli belge ya da belgeler Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğer merciilere gönderilir. Tüm bunların sonunda mahkeme, vakıf kurmanıza dair herhangi bir engel bulamazsa vakıfı kurabilirsiniz. Kısacası vakıf kurmak için gerekli üçüncü ve son aşama bu şekilde olacaktır.
Vakıf Kurmak İçin Gerekli Şartlar
1- Vakıf kuracak kişilerin vakıf nasıl kurulur sorusuna doğru bir şekile cevap verebiliyor olması ilk şarttır. Bu cevabı verirken kuruluş amacının açık ve net olması oldukça mühimdir. Ayrıca amacın süreklilik arz etmesi de olmazsa olmaz bir durumdur.
2- Türk milletinin hali hazırda bir bütünsel birlik anlayışı vardır. Bu anlayışa ters vakıf kuruluşları asla onay alamaz. Herhangi bir ırk ya da cemaat destekleyen vakıflar var olamaz. Bu sebeple ikinci şart olarak vakfın bu anlayışa ters olmaması gerektiğini söyleyebiliriz.
3- Vakıf kurmak isteyenlerin belli bir maddiyata sahip olması başka bir koşuldur. Belirlenen asgari sermaye her sene Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Bazen bu sermaye değişirken bazen ise sabit kalmaktadır. Bu bilgileri teyit edip ona göre vakıf kurulum işlemlerini başlanması gereklidir. Kısacası asgari sermaye tutarı her zaman sağlanmalıdır.
Hangi Amaca Hizmet Eden Vakıf Kurulabilir ?
Vakıf kurmak isteyenlerin hangi hizmeti veren vakıf kuracağı tamamen o kişi ya da kişilere kalmıştır. Örneğin bir spor ile ilgili vakıf kurulabileceği gibi kültür ve sanat ilgili de vakıf kurulabilir. Kısacası hangi hizmeti veren vakıf kuracağınız tamamen size kalmış bir durumdur. Sadece, bazı hizmetleri veren vakıfların kurulması yasaktır. Bu hizmetler detaylı bir şekilde bilinmelidir.
Cemaat ve ırkçılık gibi konularda hizmet veren vakıflar açılması yasaktır. Bu tarz vakıflar kurulmasına Vakıflar Genel Müdürlüğü izin vermeyecektir. Bu sebeple bu tarzda vakıf kurma düşüncesi olanların düşüncesinden vazgeçmesi en doğru davranış olacaktır.