Türkiye Tarihinin En Sıcak İlkbaharı
Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 ilkbaharı dünya genelinde tüm zamanların en sıcak ilkbaharı olarak kaydedildi. Türkiye’de ise sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından haziran ayında birçok kentte hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı ve rekor sıcaklık değerleri kaydedildi.
Artan Sıcaklık Orman Yangınlarını Artırıyor
Yüksek sıcaklıklar orman yangın riskini artırıyor. Orman altı bitki örtüsünün erken kuruması, alevlerin daha hızlı yayılmasına neden oluyor. 1 Haziran’dan bu yana Türkiye genelinde birçok kentte çok sayıda yangın çıktı. 2021’de aynı döneme göre orman yangınlarında yaklaşık 5 kat artış yaşandı. Geçen yıl bu dönemde 41 hektar olan zarar, bu yıl 2 bin 548 hektara ulaştı.
İklim Değişikliği ve Orman Yangınları
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’nin yangın tehlikesinin yüksek olduğu bir coğrafyada bulunduğunu belirtiyor. Normalde en sıcak dönemde çıkan yangınlar, artan sıcaklıkla mayıs ve eylül aylarını da kapsayacak şekilde genişliyor. Türkeş, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını ve orman yangınlarının daha sık ve büyük olma eğiliminde olduğunu vurguluyor.
Risk Tabanlı Yangın Yönetimi Önemli
Prof. Dr. Türkeş’e göre, artan sıcaklık, yağış düzensizliği ve kuraklık gibi etkenlerle orman yangınları kaçınılmaz hale geliyor. Geleneksel kriz tabanlı yangın yönetiminden risk tabanlı proaktif ve bütüncül yangın yönetimine geçmek gerekiyor. Türkiye’de yangınların daha etkin şekilde yönetilmesi için risklere karşı önceden tedbir alınmalı ve yangınlar daha küçük boyutlarda kontrol altına alınmalıdır.