Rus enerji devi Gazprom, 2,5 trilyon rubleyle (Yaklaşık 750 milyar lira) kar açıkladı. Rekor kardan Kremlin de payını alacak.
Kremlin’e 1,21 trilyon ruble yani yaklaşık 365 milyar liralık bir ödeme yapılacak. Karar, 30 Eylül’de yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısında hissedarların bilgisine sunulacak.
İngiltere ve Avrupa, Batı’nın Vladimir Putin rejimini finanse etmesini önlemek için Rus petrol ve gaz ithalatını aşamalı olarak durdurma kararı aldı. Ancak Rusya bunun yerine Asya’ya petrol ihracatını hızlandırdı ve Gazprom’un Avrupa’ya olan arzını kesmesine tepki olarak gaz fiyatlarını yükseltti.
Gazprom’un Genel Müdür yardımcısı Famil Sadygov, “Yaptırım baskısına ve olumsuz bir dış ortama rağmen, Gazprom Grubu 2022’nin ilk yarısında rekor gelir ve net kar bildirdi, net borcu ve kaldıracı minimuma indirdi” diye konuştu.
Karar, hisselerinin bir günde yaklaşık yüzde 30 oranında düşmesine neden olmuştu. Temettü kararı, enerji şirketleri ve politikacılar; Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattından Avrupa’ya gaz arzını tekrar açıp açmayacağını görmek için gergin bir bekleyişle karşı karşıya kalırken verildi.
Öte yandan Avrupa hükümetleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Ukrayna’daki çatışma sırasında gaz kaynaklarını tehdit aracı olarak kullanmakla suçladı. Ancak, Rus hükümeti bunu defalarca reddetti ve kesintilerin teknik nedenlerden kaynaklandığını açıkladı.
Avrupa Komisyonu, bu kış yükselen faturalar ve elektrik kesintilerine ilişkin korkular arasında toptan gaz piyasalarına acil müdahale yapma seçeneklerini inceliyor. Avrupa ülkeleri, kış öncesinde AB tarafından belirlenen gaz depolama hedeflerinden ortalama olarak ilerideler.
Enerji danışmanlığı şirketi Aurora; Fransa, Polonya, İtalya ve Çek Cumhuriyeti’nin 88 mlyar metreküp olan kasım hedeflerine ulaştığını, Letonya’nın ise Eylül hedefinin arkasındaki tek ülke olduğunu açıkladıç
Almanya ise 2,6 milyar metreküp küp ile doldurulması gereken en fazla depolama alanına sahip. Çünkü ülke, daha yüksek hedeflere ve geniş depolama tesislerini içinde barındırıyor.