2027-2029 OVP’si dijital Türk lirası ve TROY için yeni adımlar içeriyor. Sermaye piyasaları derinleştirilecek, finansal teknolojiler yaygınlaşacak.
2027-2029 dönemini kapsayan Orta Vadeli Plan (OVP) kapsamında, dijital Türk lirası ve yerli ödeme sistemi TROY’un yaygınlaştırılmasına yönelik yeni düzenlemeler öngörülüyor. Sermaye piyasalarının etkinliğinin artırılması ve finansal teknolojilerin geliştirilmesi de planın ana hedefleri arasında yer alıyor.
OVP, yatırımcı ve sermaye piyasalarına yönelik adımların gelecek dönemde de süreceğini belirtiyor. Sermaye piyasalarının derinleştirilmesi amacıyla pay piyasalarında güncelleme ve geliştirme çalışmaları yapılacak. Yatırım hizmet ve faaliyetleri, yatırım kuruluşlarının esasları ve aracı kurumların sermaye yeterliliği gibi konularda düzenleyici çerçeve bütüncül olarak gözden geçirilecek.
Türk lirası tasarruf ve yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi hedeflenirken, yatırımcı ve yatırım kuruluşlarından kaynaklanan risklerin izlenmesi için ‘Yatırımcı Risk Merkezi’ kurulacak. Şirketlerin sermaye piyasası imkanlarından daha fazla yararlanması için düzenlemeler yapılacak ve nitelikli halka arzlar desteklenecek. Pay piyasasında takas süresinin kısaltılmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak ve pazar sınıflandırma ölçütleri güncellenecek.
Finansal teknolojilerin yaygınlaştırılması amacıyla düzenleme altyapısı geliştirilecek. Dijital Türk lirasının iktisadi, hukuki ve güvenlik boyutları ele alınarak kullanıma sunulması için altyapı çalışmaları tamamlanacak. Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ve ödeme hizmetlerinde veri paylaşım servislerinin yaygınlaşmasını destekleyen çalışmalar yürütülecek.
Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının siber güvenlik dayanıklılığını artırmaya yönelik düzenlemeler yapılacak. Kartlı ödemelerde yerli ve milli kart şeması TROY’un kullanım yaygınlığını artıracak çalışmalar yürütülecek. Yenilikçi finansal hizmetlerin sunulduğu ekosistemin güçlendirilmesi sürdürülecek. Ayrıca, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilebilmesi ve kayden izlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenecek.