Halk Gazetesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Olimpiyatların Ekonomik Etkileri: Ev Sahibi Ülkeler için Avantajları ve Dezavantajları

Olimpiyatların Ekonomik Etkileri: Ev Sahibi Ülkeler için Avantajları ve Dezavantajları

admin admin -
22 0

Olimpiyatların Ekonomik Etkileri: Ev Sahibi Ülkeler için Avantajları ve Dezavantajları

Baron Pierre de Coubertin’in girişimleriyle 1894’te hayat bulan modern olimpiyatlar, dünyanın en büyük spor organizasyonu olma unvanını taşısa da ev sahibi ülkelerin kasasında birtakım getirilere ve götürülere yol açmakta. Dolayısıyla ev sahibi ülkelerin vatandaşları ve politik unsurları arasında büyük bir tartışma maddesine dönüşen olimpiyatlar, sosyal ve politik yöndeki olumlu katkılarına rağmen finansal anlamda bir “ateş topu” olarak düşünülebiliyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) verilerine göre IOC tarafından ev sahibi ülkelere yardımcı olmak üzere ayrılan bütçe, 2,8 milyar dolar düzeyinde. Tokyo 2020 için IOC’nin sağladığı destek paketiyse -pandemi sebebiyle doğan erteleme masrafları dâhil- 1,89 milyar doları bulmuştu. 2002 ila 2022 arasında gerçekleştirilen kış olimpiyatları organizasyonları için ayırdıkları bütçenin ise yıllar içinde 552 milyondan 970 milyon dolara çıktığı belirtiliyor.

Bunlara rağmen devasa maliyetler sebebiyle ülke ekonomisinin ciddi anlamda zorlanması ihtimali gün yüzüne çıkabiliyor. Örneğin, henüz sonlanan Paris 2024 Olimpiyatları, Fransız vergi mükelleflerinin cebinden 4 milyar dolara yakın bir meblağın çıkmasına sebep oldu. Oyunların toplam maliyetininse 11 milyar doları aştığını belirtiyor Fransız yetkililer.

Kumar sitesi portföylerinde olimpiyatlar da var

Olimpiyat oyunları, sporseverlerin yanı sıra kumar meraklılarının da ilgiyle takip ettiği bir organizasyon! Dolayısıyla bazı kumar siteleri tarafından bu oyunlara yönelik çeşitli promosyonlar düzenleniyor! Bu cazip fırsatları merak mı ettiniz? Hemen https://kumar-siteleritr.com/ casino sitesi adresine bir ziyarette bulunarak hepsini öğrenebilirsiniz! Envaiçeşit kumaroyunlari bu adreste sizi bekliyor! En iyi kumar siteleri ile tanışmanın daha kolay bir yolu yok!

Olimpiyatların öne çıkan ekonomik faydaları

Ev sahibi ülkenin uluslararası arenadaki prestijine yaptığı olumlu katkıların yanı sıra olimpiyatların ekonomik katkıları yadsınamaz. Gerek oyunlar sebebiyle ülkeye gelen turistlerin getirdiği sıcak para gerekse imzalanan sponsorluk anlaşmaları neticesinde elde edilen gelirlerin önemli bir finansal etkisi söz konusu.

  • Riverside School of Business’in tahminlerine göre, 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nın ekonomik getirisi 18,3 milyar dolar civarında olacak.
  • KPMG Australia ise 2032 Brisbane Olimpiyatları’nın ülkeye 13,4 milyar dolarlık bir katkı yapacağını öngörüyor.
  • IOC tarafından bu iki organizasyona ayrılacak olan bütçenin 1,8 milyar dolar olacağı vurgulanıyor.
  • Olimpiyatları düzenlemenin istihdam yaratma ve yerel ekonomiye olan katkıları tartışılmaz.
  • 2016 Rio Olimpiyatları kapsamında 2.200 civarında mikro-küçük işletmeye 390 milyon BRL değerinde sözleşme verilerek 18.000 kişilik istihdam yaratılmıştı.
  • Paris 2024 için yaratılan istihdam sayısınınsa 181.000 olduğu belirtiliyor.
  • 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nın da etkisiyle 2015-2022 arası dönemde Çin’de 346 milyondan fazla kişi kış sporlarına teşne olmaya başlamış ve kış sporları sektörünün değerinin 105 milyar dolar düzeyine yükselmesi sağlanmıştı.
  • Yine Pekin Kış Olimpiyatları çerçevesinde ülkeye gelen kış turisti sayısında %50 oranında bir artış söz konusu olmuştu.
  • Tüm bu olumlu göstergelere rağmen gerek olimpik tesislerin inşası gerekse farklı yan giderler sebebiyle bu organizasyonun, geçtiğimiz yıllarda ev sahibi şehir ve ülkelerin ekonomisinde ciddi yaralar açtığına da tanıklık edilmişti.

Ekonomiyi çökerten harcamalar

Olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın olumsuz yönleri de hiç az değil. Yerel halkın bazı kesimlerinde gereksiz olduğu düşünülen bu harcamaların, genellikle getiriden çok götürüye sebep olabileceği biliniyor.

  • 1960’tan bu yana tahminî bütçesini aşmayan hiçbir olimpiyat oyunu olmadı.
  • 7,3 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen Tokyo Olimpiyatları’nın esas maliyeti 15,84 milyar doları aşmıştı.
  • Oyunlar için kurulan tesislerin daha sonra kullanılmıyor olması, ekonomiye ciddi zararlar verebiliyor.
  • Rio’da maliyeti 700 milyon doları bulan olimpiyat köyü, şu anda tamamen kullanılmayacak durumda ve bomboş duruyor.

Olimpiyatları bir yatırım olarak düşünmek mümkün. Her yatırım da bir risk barındırdığı için hem olumlu hem olumsuz şekilde sonuçlanabiliyorlar. Ev sahibine gerek sosyal gerek finansal anlamda katkıları olsa da bir o kadar da olumsuz etkisi olan olimpiyatlarla ilgili kesin olan tek şey, büyük bir sportif rekabete tanıklık etmenin seyirciye verdiği keyiften ibaret.

 

İlgili Yazılar