Halk Gazetesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi

admin admin -
49 0

Obezite Cerrahisi

Sağlığımızı tehdit eden fazla kiloların verilmesine yardımcı olan ameliyatların genel adına obezite cerrahisi denir. Obezite cerrahisi fazla kilo alan ve obezite olan kişilerin zayıflamasına yardımcı olur.

Obezite Tedavisi için Ameliyat Çeşitleri

Obezite tedavisinin birçok yöntemi vardır. Hastanın durumuna ve olması gereken tedavi çeşidine göre değişim göstermektedir. Obezite tedavisi için kullanılan ameliyat çeşitleri mide balonu ameliyatı, gastrik bypass ameliyatı, tüp mide ameliyatı, mini gastrik bypass ameliyatı, duodenal switch ameliyatı çeşitleridir.  

Obezite Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Spor ve egzersiz çok önemlidir. Ameliyattan sonra ilk gün ufak ufak yürümeye başlanmalı sonra çok zorlamayacak şekilde tempo artırılmalıdır. Ağır karın hareketleri yapmamaya dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası duş en erken bir gün sonra alınmalıdır. 3-4 hafta araba kullanmak önerilmez. Kremalı içecekler gibi yüksek kalorili ve besinlerden uzak durulmalı protein ağırlıklı beslenilmelidir. Özellikle ilk 3 ay gazlı içeceklerden uzak durulmalı, midede ani basınç oluşturarak büyük zararlar verebilirler.

Obezite Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Etkili Oluyor?

Tüp Mide Ameliyatı gibi hacim küçültücü ameliyatlarda midenin hacmini küçültüp mideye daha az besin girişi gerçekleştirerek etkili olması sağlanıyor. Gastrik bypass gibi ameliyatlarda ise ince bağırsağın bir kısmının bypass edilerek emilimi azaltarak sağlanıyor.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Sürede Ne Kadar Kilo Verilir?

İlk bir ay 10-20 kg olmak üzere en çok kilo ilk 4 içinde verilmektedir. Genellikle obezite cerrahisi sonrasında 12-18. Aylar aralığında fazla kilonun %80’i verilmektedir. Bu durum hastanın yapısına ve dengeli beslenmesine göre de değişmektedir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman İşe Dönmek Mümkün?

En az bir hafta evde dinlenmeyi gerektiren obezite cerrahisi sonrası işe dönmeniz, işinizin ağırlığına ve sağlık durumunuza bağlı olarak doktorunuz ile karar verilmelidir. Ama ameliyattan sonra bir süre evde dinlenilmesi uygundur.

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

Risk oranının düşük olması ve etkinliğinin kanıtlanması sebebiyle en sık tercih edilen mide küçültme ameliyatı tüp mide çeşididir. Tüp mide ameliyatı sayesinde hasatlar sağlıklı bir şekilde daha fazla kilo vermektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tıptaki adıyla Sleeve Gastrektomi midenin yaklaşık %80’inin çıkarılması şeklinde uygulanan bir ameliyattır. Bu uygulamadan sonra mide bir tüp şeklini aldığı için ismi tüp mide ameliyatı olarak geçer. Buradaki amaç midenin hacminin küçültülmesi ve açlık hormonunun salgılandığı kısmın(fondus) alınmasıdır. Böylece tüketilen besin miktarı azaltılır ve besin mideden ince bağırsağa daha çabuk geçtiği için GLP(tokluk hormonu) de daha çabuk salgılanmış olur.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Vücut kitle indeksi (VKİ) 35 ve üstü buna ek olarak fazla kilo nedeniyle uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp gibi sağlık sorunlarına sahip kişilere ya da VKİ 40 ve üstü olan kişilere tüp mide ameliyatı uygulanır.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Çoğunlukla kişinin egzersiz yapması, yaşam tarzını ve beslenme şeklini sağlıklı hale getirmesine bağlıdır. Bu koşullar sağlanırsa tüp mide ameliyatı sonrası fazla kilonun ilk ay %10’u (10-20 kg) ilk üç ay %30’u olmak üzere 12-18 ay içinde %80’i verilebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

18-65 yaş arasındaki kişilere uygulanmaktadır. Kişinin sağlık durumu uygunsa 70 yaşa kadar yapılabilir. Hasta ameliyat olmadan önce de gerekli tahliller yapılır ve sonra hastanın sağlık durumun bağlı olarak tüp mide ameliyatı olunur.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Ameliyattan hemen sonra ilk bir hafta sadece sıvı gıdalar ile beslenilmeli, gereken protein ve kalsiyumu alabilmek için ağırlıklı olarak süt tercih edilmelidir ancak mideyi ve sindirim sistemini zorlamamak adına sütün yağ oranı düşük olmalıdır.

Vitamin, protein ve mineral takviyesi alınmalıdır. İlk haftadan sonraki iki ay sıvı gıdadan katı gıdaya yavaş yavaş geçiş yapılmalı, katı gıdaya geçildiğinde ise besinleri bol bol çiğnemeye özen göstermek gerekir.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir