Halk Gazetesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Makula Deliği Nedir? Tedavisi Var Mı?

Makula Deliği Nedir? Tedavisi Var Mı?

admin admin -
54 0

Makula Deliği Nedir? Tedavisi Var Mı?

Makula deliği, görme yetisinin azalmasına ve bulanıklaşmasına sebep olan bir hastalıktır. Bu yüzden hasta tedavi olmak, eski yaşamına geri dönmek ister. Modern tıbbın gelişmesiyle makula deliği gibi önceden tedavisi olmayan görme bozuklukları artık tedavi edilebiliyor ve kişi sağlıklı yaşamına geri dönebiliyor.

Makula Deliği Nedir?

Gözdeki net ve renkli görmeyi sağlayan makula bölgesinde delik oluşmasıdır. Göz arkası delik ya da makuler hola ismiyle de bilinir.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

İlerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkma oranı artan makula deliği genelde 50 yaşını geçen kişilerde görülür. Ayrıca kadınlarda erkeklere göre daha sık ortaya çıkar.

Makula Deliği Belirtileri Nelerdir?

İlk evrelerde belirtiler cisimleri çarpık, bulanık görmekle şeklinde ortaya çıkar. Sonrasında belirtiler bakılan yerin ortasında siyah benek ya da eksiklik halini alır. Okumak, araba sürmek güçleşir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Üç aşamalı bir tanı koyma süreci vardır. Göz muayenesi yapılır. Ardından damlalı göz dibi muayenesi yapılır. Sonrasında göz tomografisi (OCT) çekilir ve tanı kesin olarak konur.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemi Nelerdir?

İlaç ile tedavisi olmayan makula deliği ancak vitrektomi denilen ameliyat ile tedavi edilebilir. Bu ameliyatın başarı oranı çok yüksektir, ancak tam olarak iyileşme aylar sürebilir.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Gözdeki retinanın tam ortasında bulunan net ve renkli görmeyi sağlayan makula bölgesinin genetik yatkınlık ya da çeşitli sebeplerle zarar görmesi sonucu oluşan hastalığa sarı nokta hastalığı denir. Bu hastalıkta görmede bulanıklık olur. Merkezdeki görme yetisi azalır ancak yanlardan görme devam eder.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sarı nokta hastalığı genellikle elli yaşını geçmiş kişilerde bazen de kalıtsal aktarımın etkisiyle daha genç kişilerde görülebilir. Ayrıca hipertansiyonu, kalp hastalığı olanlarda; sigara kullananlarda, güneşe ve UV ışınlarına maruziyeti çok olanlarda ailesinde sarı nokta hastalığı bulunanlarda daha sık görülür.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var Mıdır?

Gelişme türü bakımından iki farklı tipte sarı nokta hastalığı vardır. Bunlar: ıslak ve kuru tiptir.

1)Islak Tip: Makula’ nın altında anormal yapıda kan damarlarının genişlemesi sonucu meydana gelen kanama ve damar dışına çıkan sıvıların makulayı zedelemesiyle oluşur.

2)Kuru Tip: Makula bölgesinde drusen denilen sarı renkli küçük maddeler birikmesi sonucu retinanın zarar görmesiyle oluşur.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık günlük yaşamda kendini çeşitli şekillerde belli eder. Bu uyarıları dikkate almak, bir uzmana başvurmak gerekir. Bu uyarılar: Puslu görme, yüzleri tanımakta güçlük çekme, çizgilerin eğri görülmesi, ince detay gerektiren iş yaparken zorlanma, loş ortamlara adapte olmakta güçlük ve renkleri soluk görme şeklindedir.

Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?

Sarı nokta hastalığı tanısı konulması için göz bebekleri bir damla ile büyütülüp genişletilerek özel mercek ile incelenir. Göz anjiyografisi ve OCT ile tanı kesinleştirilir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt tedavisi kalıcı olarak sadece cerrahi işlem yani katarakt ameliyatı ile mümkündür. Genelde şikayetler ilk ortaya çıkmaya başladığında yeterli görmenin sağlanması için geçici çözümler üretilir. Ciddi biçimde görme bozukluğu olduğundaysa ameliyat uygulanır.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Büyük ölçüde hastanın ve doktorun isteğiyle katarakt ameliyatı zamanına karar verilir. Genelde görme bozukluğu artan, hayatı ciddi biçimde etkilenmeye başlayan kişiler ameliyat olmaya karar verir. Bu görme bozukluğundan rahatsız olan kişiler ameliyat olmalıdır.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt, görmede büyük öneme sahip olan göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi ve opaklaşması sonucu oluşur. Bu opaklaşma sonucunda kişi bulanık görür. Bu yüzden katarakt halk arasında “göze perde inmesi” şeklinde tabir edilir.

Katarakt başlangıçta görmede hafif bulanıklık ile belirti gösterir. Sonrasında yazıları okumada zorluk, uzağı-yakını görememe, araç kullanırken zorlanma, ışığa duyarlılık, göz yorgunluğu, renklerin soluk algılanması, derinlik hissi kaybı, çift görme, yakın gözlüğüne ihtiyacın azalması oluşur.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Genelde 40 yaşın üstünde görülen kataraktın her hastanın hayatına dahil olma şekli ve zamanı farklıdır. Bazılarının doğumundan hemen sonra, bazılarınınsa göze gelen fiziksel travma sonrası ya da başka şekillerde oluşur. Birçok katarakt çeşidi vardır. Bunlar: Yaşa bağlı katarakt, ikincil katarakt, doğumsal katarakt, presenil (Juvenil) katarakt, komplike katarakt, nükleer katarakt, posterior subkapsüler katarakt, kortikal katarakt, matür katarakt, morganyen katarakt ve nigra katarakt olarak çıkmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir