Lastikler, otomobillerde kritik güçlerin(Hızlanma-fren-tork) uygulandığı parçalardır. Lastiklerin bakımı ve tamiri otomobiller için çok kritiktir ve önem arzetmektedir. Bu sebeple tamirlerinin ve bakımlarının eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Lastik Tamir Malzemeleri Nelerdir ?
Lastik tamir edilirken belli başlı malzemelere ihtiyaç duyulur.
Kompresör : Aracın ağırlığına ve lastik boyutlarına göre lastiklerin gerekli hava basıncı seviyesinde olması için kullanılır.
Kriko : İşlem yapılacak lastik tarafından aracı havaya kaldırarak, lastiğin boşa çıkmasını sağlar.
Bijon Anahtarı : Lastik üzerinde bulunan bijonları çıkarmak için kullanılır.
Levye : Lastiğin kolay çıkarılmasını sağlar.
Bu malzemelere örnek olarak gösterilebilir. Bu malzemelere en uygun ve güvenilir bir biçimde Lastik Sanayi üzerinden erişebilir ve temin edebilirsiniz.
Lastik Tamiri Nasıl Yapılmalıdır ?
Otomobillerde yıpranma payı oldukça yüksek olan parçalar lastiklerdir. Kullanım süreleri ortalama olarak 4-6 yıl arasındadır. Ancak size bağlı olmayan sebeplerden dolayı bu süreler azalabilir. Yol şartları, lastiklerin durumu için büyük bir etkendir. Bu etken ile lastiğinize zarar geldiyse bu maddeleri uygulayarak lastik tamirinizi yapabilirsiniz.
- Lastik janttan ayrılır.
- Patlak nokta bulunur.
- Patlak noktaya içeriden taşlama işlemi uygulanır.
- Lastik yama yapıştırıcısı sürülür.
- Lastik yaması patlak noktaya işlenir.
- Balans ayarı yapılarak tekrar yerine takılır.
Kullanılacak Lastikler Nasıl Belirlenmelidir?
Lastikler otomobillerde yol tutuşundan yakıt tüketimine kadar birçok şeyi etkilemektedir.Bu sebeple aracınız için en uygun lastiği belirleyip kullanmalısınız.Bu noktada lastik üzerinde bulunan sayısal değerler ve harfler size yardımcı olacaktır.Lastiklerinizi belirlemek için dikkat etmeniz gereken etkenler ;
- Araç Büyüklüğü
- Taşınabilecek Maksimum Yük
- Araç Kapasitesi
- Aracın Ağırlığı
- Çıkılabilen En Yüksek Hız
- Jant Çapı
Lastik Bakımı Ne Kadar Sürede ve Nasıl Yapılmalıdır ?
Lastiklerin bakımı periyodik olarak yapılması gereken bir işlemdir. Bu işlem sıklığı, lastiklerin kullanım şartlarına ve çeşidine göre değişebilir. Örneğin, yol koşullarının ağır olduğu bir bölgede, lastikler daha sık bakıma ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca, lastiklerin marka ve modeline göre de farklılık gösterebilir.
Genel olarak, lastiklerin bakımının yılda en az bir kere yapılması önerilir. Ancak, daha sık olabilir. Örneğin, ağır kullanım koşullarında ( sık yolculuk yapma, yük taşıma gibi) lastiklerin bakımının daha sık yapılması gerekebilir. Bu durumda, lastiklerin bakımının yılda en az iki kere yapılması önerilebilir.
Lastiklerin bakımı, lastiğin içinde hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi, lastiklerin döşemesi ve lastiklerin dış yüzeylerinde oluşabilecek hasar ve çatlakların tespiti ve giderilmesi gibi işlemleri içerebilir. Lastiklerin bakımı, lastiklerin daha uzun süre dayanabilmesini ve daha iyi bir performans sergilemesini sağlayarak, araç kullanımının güvenliğini ve verimliliğini artırır.
Özetle; araç lastikleri öncelikle güvenlik olmak üzere araç için çok önemli bir etkendir. Bu yüzden tamirinin ve bakımının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Hava şartlarına uygun(Yaz-Kış) lastik kullanılmalıdır.