Halk Gazetesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kızlık Zarı Nedir?

Kızlık Zarı Nedir?

admin admin -
16 0

Kızlık Zarı Nedir?

Tıpta kızlık zarı olarak bilinen kızlık zarı, vajina girişini çevreleyen ince bir zardır. Son araştırmalar, bu zarın gençken kadınları koruduğunu, ancak vücudun bağışıklık sisteminin iyi geliştiği ergenlik çağından sonra bu işlevini kaybettiğini göstermiştir.

Kızlık zarı toplumlarda sosyolojik bir öneme sahiptir. Bazı kültürlerde kızlık zarı önceki cinsel ilişkinin kanıtı olarak kabul edilir. Bu nedenle bu sosyal baskı kadınları da etkilemekte ve kızlık zarına verilen önem oldukça artmaktadır. Kızlık zarı dikimi İzmir gibi metropollerde de sıklıkla talep gören bir operasyon olmaya devam etmektedir.

Kızlık Zarı Çeşitleri Nelerdir?

Kızlık zarı vajina girişinde dudakların yaklaşık 1.5-2 cm içinde yer alır ve labia minora ile bağlantılıdır. Genellikle çoğu kadında bulunmasına rağmen, nadir durumlarda kızlık zarı bulunmayabilir. Bazı insanlarda çok ince veya esnek olabilir. Bu gibi durumlarda cinsel ilişki sırasında herhangi bir kanama görülmez.

Kızlık zarının merkezi bir deliktir ve vajina girişini tamamen kapatmaz. Adet kanı ve vajinal salgılar ortadaki bu delikten dışarı akabilir. Kızlık zarının şekli ve kalınlığı değişebilir. Kızlık zarı çeşitleri şunlardır:

  • Yuvarlak kızlık zarı (en yaygın kızlık zarı tipi; vakaların %60-95 oranında görülür.)
  • Septal kızlık zarı (bölünmüş kızlık zarı.)
  • Subseptal kızlık zarı (yarı bölünmüş kızlık zarı.)
  • Tere kızlık zarı (hilal şeklinde)
  • Cribriform kızlık zarı (elek gibi birkaç deliği olan kızlık zarı.)
  • Dentiküler kızlık zarı,
  • Fimbrialı kızlık zarı,
  • Dudak kızlık zarı,
  • Deliksiz kızlık zarı (patolojik tip; cerrahi olarak açılması gerekir) Kızlık zarının hiç olmaması. (Bazılarının hiç kızlık zarı yoktur!)

Kızlık Zarı Nasıl Zarar Görür?

Kızlık zarının zarar görüp görmediği her zaman kanama ile belirlenemez. Bu durum kızlık zarı incelenerek belirlenebilir. Kızlık zarı muayenesi kısa ve ağrısız bir işlemdir. Kızlık zarı muayenesi jinekologlar tarafından yapılır. Uzman olan jinekolog, büyük dudakları gazlı bez yardımıyla çekip çıkarır ve kızlık zarına bakar. Bu sayede kızlık zarının yırtılıp yırtılmadığı tespit edilebilir.

Kızlık zarının incelenmesi kişinin isteğine bağlıdır. Kişi istemezse kızlık zarı muayenesi yapılmasına izin verilmez.

Kızlık Zarı Nasıl Dikilir?

Kızlık zarının eski haline getirilmesi işlemine tıbbi terminolojide hymenoplasti denir. Kalıcı kızlık zarı dikişi ve geçici kızlık zarı dikişi olmak üzere 2 uygulama vardır. Geçici kızlık zarı dikişi cinsel ilişkiden hemen önce yapılmalıdır. Bu yöntemde kızlık zarının parçaları birbirine dikilir ve sonrasında herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Geçici kızlık zarı dikilmesi geçicidir. Sadece 7 gün sürer. 7 gün içinde cinsel ilişkiye girmezseniz dikişler yırtılır. Ve önleminiz etkisiz kalacaktır. Bu nedenle cinsel ilişkiden önce geçici kızlık zarı dikimi yapılmalıdır. Kalıcı kızlık zarı onarımı flep yöntemi olarak da adlandırılır. Flep tekniğinin kullanımı geçici kızlık zarı onarımından daha uzun sürer. Bu işlem genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Flep yöntemi ile kızlık zarı onarımı evlilikten yıllar önce yapılabilmektedir. Kızlık zarı onarımı jinekologlar tarafından yapılır. Bu işlemin yapılıp yapılmadığı ancak kadın doğum uzmanları tarafından anlaşılabilir.

Flep Yöntemi İle Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?

Kalıcı kızlık zarı dikimi, lokal anestezi yöntemi ile birlikte işlem sonrası ağrı oluşmaması için genel anestezi yönteminin yanı sıra oldukça hijyenik bir ortamda jinekolojik pozisyonda gerçekleştirilir. Kızlık zarı implantasyonu yaklaşık yarım saat sürer. Damar dokusundan yapılan yapay kızlık zarı ilk cinsel ilişki sırasında kanar. Yapay kızlık zarının kanama oranı normal kızlık zarına göre daha fazladır. İşlemin sonunda vajinal duvardan alınan ince bir mukus tabakası vajinal duvara dikilir. Flep yöntemi uygulandıktan sonra hasta uyandırılır ve yarım saat dinlendirilir. Flep yöntemi uygulandıktan sonra bir saat içinde eve yürüyerek gidebilirsiniz. Dikişler yaklaşık 20 gün içinde iyileşir. Bu işlemde kullanılan cerrahi dikişler eriyerek kaybolur. Böylece yapay bir kızlık zarına sahip olacaksınız. İlk cinsel ilişki sırasında kanama olacaktır. Daha önce kızlık zarının yırtılmış olması doğum uzmanı dışında anlaşılır bir durum değildir. Muayene sırasında ve implantasyon sonrası ilk cinsel ilişkiden sonra doğumda kızlık zarının dikilerek kapatılmış olması anlaşılır bir durum değildir. Kızlık zarı nakli yaptıran kişiler işlem sonrasında ilaçlarını düzenli olarak almalıdır. Ayrıca düzenli kontrollere gitmeleri gerekir. Kızlık zarı dikimi uzun bir süreç değildir. Ancak bu işlemden sonra dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Kızlık zarı dikimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

  • Kızlık zarı onarımından sonraki ilk gün banyo yapılmaması önerilir.
  • Kızlık zarı ameliyatından sonra bir hafta oturarak değil ayakta duş almak gerekir.
  • Enfeksiyon riskinden kaçınmak için ilk iki hafta denize veya havuza girmemek gerekir.
  • Ameliyattan sonra bir hafta çok dar pantolonlar giyilmemelidir.
  • Naylon değil, pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir.
  • Kızlık zarı onarımı sonrasında ağır sporlar yapılmamalıdır.
  • Karın bölgenizi çok fazla zorlayan ve bacaklarınızı zorlayan hareketlerden uzak durmalısınız.

Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce yönetimindeki İzmir İnce Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Kliniği, kızlık zarı dikimi operasyonları konusunda uzmanlaşmış bir kliniktir. İzmir kızlık zarı dikimi aramalarında güvenilir bir klinik arayanların uzun yıllardır teveccüh ettiği bir kadın hastalıkları ve doğum kliniğiniz. Geçici veya kalıcı kızlık zarı dikimi fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizin 0 (232) 421 90 50 no’lu telefonu arayabilir, aklınızdaki tüm sorulara yanıt alabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir