Bakan Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yüzde 0,99’luk aylık artışla dezenflasyon sürecinin yeniden başladığını duyuran Şimşek, yıllık enflasyondaki düşüşe dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon rakamlarını ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla paylaştı. Şimşek, arz şokları nedeniyle kesintiye uğrayan dezenflasyon sürecinin yeniden başladığını belirtti.
Haziranda aylık enflasyonun yüzde 0,99 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Şimşek, yıllık enflasyonun ise bir önceki aya göre 0,5 puan gerileyerek yüzde 32,1 olarak açıklandığını ifade etti. Küresel enerji fiyatlarındaki artışın geçici bir etki yarattığını vurguladı.
Enflasyonun alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, gıda fiyatlarındaki seyrin ve enerji maliyetlerindeki düşüşün enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini söyledi. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki olumlu gelişmenin gıda enflasyonunu desteklediğini belirtti.
Yılın geri kalanında emtia fiyatlarında normalleşme, kural bazlı fiyatlama politikaları, kira enflasyonunda düşüş eğilimi ve dengeli talep koşullarının dezenflasyonun devamına katkı sağlaması bekleniyor. Bakan Şimşek, kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için uygulanan politikaların kararlılıkla sürdürüleceğini ekledi.