Borsa İstanbul güne düşüşle başlarken, SPK’dan pay sahipliği bildirimlerine ilişkin yeni kararlar geldi. Küresel piyasalarda ise yapay zeka iyimserliği sürüyor.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne %0,17’lik düşüşle 14.381,24 puan seviyesinden başladı. Dünkü kapanışını %1,79’luk bir artışla 14.405,25 puandan yapan endeks, açılışta 24,01 puanlık bir azalış kaydetti.
Bankacılık ve holding sektörleri endekslerinde de düşüşler gözlemlendi. Bankacılık endeksi %0,16, holding endeksi ise %0,21 oranında değer kaybetti. Sektörler arasında en fazla kazancı %0,69 ile madencilik elde ederken, en büyük düşüşü %3,03 ile bilişim sektörü yaşadı.
Küresel piyasalarda yapay zeka teknolojilerine yönelik iyimserlik, risk iştahını desteklemeye devam ediyor. Ancak Orta Doğu’daki gelişmelerin enerji arzına ilişkin endişeleri artırması piyasalarda dikkatle takip ediliyor.
Yurt içinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), pay sahipliği bildirim yükümlülüklerine ilişkin önemli kararlar aldı. Kurul, 11 Eylül 2026 tarihinden itibaren borsada işlem gören şirketlerin sermayesindeki pay sahipliği bildirim sınırını %3 olarak belirledi.
Ayrıca, doğrudan %3 ve üzeri paya sahip gerçek ve tüzel kişiler ile serbest fonlar dahil dolaylı yoldan %10 ve üzeri paya sahip gerçek ve tüzel kişileri gösteren tabloların Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından anlık olarak güncellenmesi kararlaştırıldı.
Analistler, bugünkü veri gündeminin yurt içi ve yurt dışında sakin geçeceğini öngörüyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksi için 14.500 ve 14.600 puan seviyelerinin direnç, 14.200 ve 14.100 puan seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtiyorlar.